Destekler öğrencilerin yetkinliklerinin sanayi ve iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilmesini, öğrencilerin iş becerisinin artırılmasını, iş piyasasını tanımalarını, yükseköğretimde uygulamalı eğitimin ve işyeri eğitiminin artırılmasını ve üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesini amaçlıyor. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının güz dönemi için 28 devlet üniversitesinde öğrenim gören fen ve mühendislik alanında 140 lisans programına kayıtlı sanayide iş yeri eğitimini tamamlayan ve en az yüzde 80 devam durumunu sağlayan 4 bin 788 öğrenciye toplam 14 milyon 201 bin 766 lira uygulamalı iş yeri eğitim ücreti aktarıldı.
Destek miktarı 5 bin 412 liraya kadar çıkabilecek
Uygulamalı işyeri eğitimini artırmak amacıyla sanayide aldığı her bir ay eğitimin karşılığında asgari ücretin net tutarının yüzde 35'i kadar öğrencilere para ödemesi yapıldı. 8 dönemlik eğitimlerinin 1 dönemini (7 artı 1 projesi) uygulamalı iş yeri eğitimi çerçevesinde Ar-Ge merkezinde ya da sanayi kuruluşunda tamamlayan ve 80 iş günü iş yerine giden bir öğrenci 3 bin 255 lira almaya hak kazandı. Hak edilen tutar öğrencinin iş yerinde bulunduğu gün sayısına göre farklılık göstermektedir. İçinde bulunulan 2021-2022 bahar döneminde ise 80 gün iş yerinde bulunan öğrencinin alabileceği destek miktarı 5 bin 412 liraya kadar çıkabilecek.
Programdan yararlanan en fazla öğrenci Bursa Teknik Üniversitesindeydi
2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde fen ve mühendislik öğrencilerinin sanayi eğitimine verilen desteklerden yararlanan öğrenci sayısı en fazla olan üniversiteler sırasıyla Bursa Teknik Üniversitesi (580 öğrenci), Gaziantep Üniversitesi (508 öğrenci), Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (500 öğrenci), Afyon Kocatepe Üniversitesi (402 öğrenci), Marmara Üniversitesi (341 öğrenci) ve Gazi Üniversitesi (302) oldu.
Söz konusu destek ile fen ve mühendislik bilimlerinde lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin alanları ile ilgili özel sektör işletmelerinde, teknoparklarda, araştırma altyapılarında, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında bir dönem uygulamalı eğitim yapmaları teşvik ediliyor. Bu çerçevede sanayi eğitimi desteği alacak olan üniversite, bölüm, öğrencilerin seçimi ve desteklenmesine dair şartlar YÖK tarafından üniversitelere bildiriliyor. Bu şartlardan en önemlileri sanayi eğitimi desteği alacak olan öğrenciler için bir dönem boyunca kesintisiz sanayide eğitim görme taahhüdünün verilmesi; çalışılacak kuruluşun belirlenmesi ve öğrencilerin sanayi eğitiminde elde edecekleri mesleki becerilerin nesnel olarak belirlenmesidir.
YÖK’ten fen ve mühendislik öğrencilerine Ar-Ge ve burs desteği
YÖK’ten fen ve mühendislik öğrencilerine Ar-Ge ve burs desteği
İşin Türkçesi İşin Türkçesi
EĞİTİM
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek amacıyla verilen desteğin 2021-2022 eğitim-öğretim yılının güz dönemine ait ödemeleri yapıldı.
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!