İşin Türkçesi

Antalya'yı hem turizm hem de ihracat vurdu

EKONOMİ

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'ye etkileri de giderek artıyor. Bu iki ülkeye hem meyve-sebze ihraç eden hem de turist kabul eden Antalya, çatışmaların başlamasıyla gerildi. Talepler durdu, erken rezervasyonlar kesildi. Üreticiler ve turizmcilerin ortak çağrısı "Savan biran önce bitsin" oldu.

Türkiye'nin turizm ve ihracat alanında öne çıkan şehirlerinden olan Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşının etkileri gün geçtikçe derinleşiyor. Yaş meyve sebze ihracatı için yola çıkan TIR’lar yarı yoldan döndürülüp başka ülkelere gönderilmeye çalışırken, ihracatın yavaşlamasıyla birlikte Antalya toptancı hallerinde sebze fiyatları düşmeye başladı. Savaş başlamadan önce Antalya’dan günde ortalama 30 sebze-meyve tırının Ukrayna'ya gittiği vurgulanırken, bu ülkeye ihracat bir anda durdu. Talepteki azalma nedeniyle domates fiyatları 16 liradan 5 ile 7,5 liraya kadar düştü. Mayıs ayında fiyatlar daha da düşeceği vurgulandı. Özellikle Kumluca bölgesindeki meyve sebze ihracatının yüzde 70'den fazlasının Rusya ve Ukrayna'ya yapıldığına dikkat çekildi. 

İhracatın yanı sıra, savaş turizmi de vurdu. 8'inci gününe giren savaşla birlikte yaz sezonu için erken rezervasyonların çok büyük oranda kesilmesiyle birlikte, başta Antalya olmak üzere turizm bölgelerinde keyifler kaçtı. Turizmcilerin ortak açıklaması "Biran önce barış gelsin" oldu.

YAĞ KRİZİ DE KAPIDA

Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'yi yağ krizine de sürükleyebilir. Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, ithalatının yarıdan fazlasını Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasında çıkan savaş, Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu. Buğday sektöründe de aynı durumun yaşandığı göz önüne alınırsa, bu iki ürünün bileşimi olan ekmekte keskin fiyat artışı endişesi artarak devam ediyor. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.