Yaklaşık 2 yıldır dünya genelinde birçok insanın hayatına etki eden Covid-19 ile alakalı çalışmalar devam ediyor. Yeni bir çalışma, grip veya Covid-19 aşısının hemen ardından yaklaşık 90 dakikalık hafif ila orta seviyede egzersizin ekstra bir bağışıklık artışı sağlayabileceğini öne sürüyor.
Aşı sonrası egzersizin bağışıklığa etkisi
Iowa Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, grip veya Covid-19 aşısı yaptıran kişiler üzerinde gerçekleştirdikleri bir çalışmada aşı yaptırdıktan sonra 90 dakika sabit bisiklet ya da tempolu yürüyüş gibi egzersiz yapan kişilerin oturan veya günlük rutinlerine devam eden kişilere kıyasla aşıdan sonraki 4 hafta içerisinde daha fazla antikor ürettiğini buldular.
Araştırmacılar, katılımcıların antikor seviyelerindeki değişimi ölçmek için aşıdan önce, aşıdan sonra iki ve dört hafta gibi sürelerde üç farklı kan örnekleri aldı. Ayrıca yapılan çalışmada farklı sürelerde gerçekleştirilen egzersizlerin de etkileri araştırıldı. Aşılanmadan sonra 45 dakikalık bir egzersizin katılımcılar üzerinde bir antikor artışı sağlamadığı bulundu.
Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılara göre 90 dakika boyunca yapılan egzersizlerde öncelikli olarak odaklanılan şey katılımcıların kalp atış hızları oldu. En etkili şekilde antikor artışı sağlanabilmesi için katılımcıların kalp atış hızlarının dakikada 120-140 atış civarında bir tempoda tutulması gerektiğini belirtiyorlar.
Araştırmacılar, bir sonraki hedef olarak aşı olunduktan sonra yapılabilecek ve antikor artışını sağlamaya yönelik en optimal egzersiz türünü ve gerekli süreyi belirlemek olduğunu söylüyorlar. Gerçekleştirilecek daha fazla çalışmayla bu verilerin sağlanabileceği belirtiliyor.