Facebook ve Instagram, kullanıcılarına tamamen ücretsiz bir deneyim yaşatıyor. Peki oldukça popüler olan bu platformlar, yıllık milyar dolara ulaşan masraflarını nasıl karşılıyor?
Her gün milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen sosyal medya platformları açık olmadığı zaman bile kullanıcı verilerini topluyor.
Daha sonra bu verileri yapay zeka sayesinde algoritmaya dönüştüren şirket, bunu hedefli reklamlar için kullanıyor. Belirli bir müşteri tipine odaklanan reklamlar, özellikle şirketlerin işine yarıyor. 40 yaş üstü bel ağrıları çeken öğretmenlere yönelik bir ürününüz mü var? Harika, tek yapmanız gereken Facebook’a başvurmak. Peki bu nasıl mümkün oluyor?
Mark Zuckerberg yüzünüzün şeklini biliyor
Arkadaşını, Facebook‘a bir fotoğraf yüklediğinde, bu bilgi şirketin veri merkezinde yerini alır. Etiketlenmeseniz de sizi tanıyan yapay zeka, arkadaşınızın hesabındaki bilgileri sizin hakkında bildiklerini artırmak için kullanır.
Algoritmasına oldukça güvenen sosyal medya devi, AI’ın doğrulu payının yüzde 98 olduğunu iddia ediyor. Ayrıca her yeni yüklenen fotoğraf, bu doğruluk payının artmasına neden oluyor.
Facebook her zaman seni takip ediyor
Facebook Messenger uygulamanız varsa, konumunuzu paylaşmayı bırakmasını söylememiş olabilirsiniz. Ancak bu şirketin vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Bir süre önce araştırma yapan bir programcı, Harry Potter filminden esinlenerek çapulcu haritası adında eklenti geliştirdi.
Tüm arkadaşlarının nerede olduğunu anlık görmesini sağlayan eklenti, verileri doğrudan Facebook üzerinden alıyordu. Bu durum şirketin anlık olarak konum takibi yaptığını ortaya çıkardı. Hızlıca aksiyon alan şirket açığı kapattı. Ancak konum verilerinin toplandığı gerçeğini değiştirmedi.
Görüşme ve mesajlarımız
Kişisel veri toplama konusunda hiçbir sınır tanımayan şirket, kişisel mesajlarımızı da kullanıyor. Olay birkaç yıl önce ortaya çıktı. Twitter‘da bazı ekran görüntüleri paylaşan bir kullanıcı, Facebook’un kendisine ilişkin hangi verileri topladığını gözler önüne serdi. Messenger ve WhatsApp rehberinizden aramalarına kadar tüm bilgileri elinde bulunduran şirket, bunları kişiselleştirilmiş reklam için kullanıyor.
Tamamen yapay zeka denetiminde olan bu durum herhangi bir insan müdahalesine açık değil. Yani mesajlar kesinlikle okunmuyor. Yine de kullanıcılar bu durumun gerçekliğine inanmakta güçlük çekiyor.
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2021, 17:09