Orman yangınlarının artış gösterdiği Türkiye’de ve dünyada, erken müdahalenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz’un danışmanlığını yaptığı drone ile yangın tespit sistemi projesi, orman yangınlarının erken tespit edilebilmesi için tasarlandı. Ormanları havadan görüntüleyen drone kamerası, yapay zekâ ile görüntü işleme teknolojisi sayesinde alev görüntülerini saptayarak yangının başladığı konumu en yakın itfaiye ekibine otomatik olarak bildiriyor.
“Yangın riski taşıyan alanların kontrolü kolaylaşacak.”
Projeyle ilgili bilgi veren Kaan Demiray, Avni Balıkcı ve Batuhan Özöğe, “Orman yangınları ülkemizde ve bütün dünyada her zaman büyük bir problem. Bitirme projesi için fikirler geliştirdiğimiz dönemde, İzmir’de büyük bir yangın yaşanıyordu. Çalışmak istediğimiz alanı da görüntü işleme olarak belirlemiştik. Ekipçe beyin fırtınası yaptığımız bir akşam bu proje ortaya çıktı. Orman yangınlarının tespiti için günümüzde kullanılan yaygın çözüm pek çok kişinin gözetleme kulelerindeki kameralardan ormanları izlemesi ve yangını fark etmesine bağlı. Orman yangınlarına karşı geliştirmiş olduğumuz FIREDS isimli yangın tespiti projesinde, bin TL gibi düşük bir maliyetle yangın riski taşıyan alanların kontrolünü kolaylaştırmayı hedefledik. İleride yapılacak güncellemelerle projenin kapsamı genişletilebilir ve dronelardan oluşan bir filo, seçilen alan üzerinde eş zamanlı olarak 7/24 alan taraması yapabilir. Öte yandan, projede kullanılan donanımsal parçalar ve kullanılan algoritmalar da geliştirilerek daha efektif tespit cihazları yapılabilir. Bu proje uygulamaya geçtiği taktirde öncelikle yangınların erken safhada tespitini sağlayabilir. Bu sayede yangınlara büyümeden müdahale edilip en az hasar ile atlatılır. Hatta drone teknolojilerinin gelişmesiyle sistem içerisine yerleştirilecek olan ekipmanlarla yangına doğrudan müdahale edilmesi bile sağlanabilir.” dedi.
Dronedan gelen görüntü ve konum anında iletiliyor
Ekip üyeleri, sistemin çalışma sürecini ise şu şekilde anlattı: “Proje, birbiriyle bağımlı iki ayrı kısımdan oluşuyor. Birinci kısım, görüntü ve GPS verilerinin aktarılmasından sorumlu. Bu devre, drone üzerinde takılı olup belirlenen alanı tarıyor ve görüntü ile konum bilgilerini anlık olarak yerde bulunan ana bilgisayara aktarıyor. İkinci kısım ise ana bilgisayardan oluşuyor. Ana bilgisayar, verilerin iletilmesinden sonra gelen yapay zeka sistemi sayesinde görüntüyü işleyip ve yangın tespiti durumunda gerekli yerlere mail yoluyla haber vermekle görevli. Yangın tespiti için kullanılan kameranın görüntü kalitesi açısından taradığı alanı net bir şekilde göstermesi için yüksek çözünürlüklü olması gerekmekte. Projenin gerçekleşebilmesi için bir diğer önemli koşul ise taşıma işlemini yapan droneun üzerine yüklenecek ağırlığı rahatlıkla taşıyabilmesi. Bizim bin TL’ye mal ettiğimiz prototipimizi test ettik ve başarılı bir şekilde çalıştı.”