"HAMMADDE DIŞARI GİDİYOR, YERLİ ÜRETİCİ HAM MADDE BULMAKTA ZORLANIYOR"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Sakarya Şubesi İnşaat Sektörü Komisyon Başkanı Murat Kuzey ham maddeye yapılan zamlar, ham madde sıkıntısı ve ithalat ihracattaki kota sıkıntıları ile alakalı bir basın metni yayınladı.

"HAMMADDE DIŞARI GİDİYOR, YERLİ ÜRETİCİ HAM MADDE BULMAKTA ZORLANIYOR"

Başta yapı sektörü olmak üzere gıda, temizlik mobilya, cam ve demir sektörü ham madde konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu, sıkıntının en büyük nedeninin ise ham maddenin döviz kuru yüzünden yurt dışından daha çok talep alması ve üreticiler ürünlerini yurt dışına ihraç etmelerini dile getirdi.

 

"ÜRÜN TEMİNİNDE GECİKME YAŞANIYOR"

Ham madde yetersizliğinden iç pazara ürün veremediklerini dile getiren ASKON İnşaat Sektör Başkanı Murat Kuzey “Üreticilerimizin ham maddede yaşadığı sıkıntılar için yetkili Bakanlıklarımızın ham madde ihracatı ve üretim konusunda destek beklediklerini dile getirdi. 

"FİYATLARDA İNDİRİM YAPILMALI"

Son dönemlerde ham madde de fiyatlarda ciddi artışlar yaşandığını dile getiren Kuzey, salgını bahane edip ham maddeye yapılan zamların tüm pazarı olumsuz şekilde etkilediğini dile getirmektedir. Ham maddenin yurt içinde işleyecek fabrika sayısının yetersiz olduğunu belirterek, devlet teşviği ile sektöre yeni hammadde fabrikası gerektiğini söyledi.

 

“ORTAYA ÇIKAN TABLO ÜRETİM İSTİHDAM VE İHRACATI TEHDİT EDİYOR”

Ham madde zamlarıyla, üretim tesislerinin adeta yangın yerine döndü. Astronomik fiyat artışlarıyla ortaya çıkan vahim tablo; üretim, istihdam ve ihracatı tehdit ediyor diye konuşan Kuzey, Sanayiciyi zora sokan yüksek fiyat artışlarının, enflasyonu da körüklediğini ve gıda ürünlerinden temizlik ürünlerine kadar birçok alanda yeni zamların kapıda olduğunu vurguladı.

 “İTHALATA TEŞVİK İHRACATA KOTA“

Son bir senedir global pandeminin etkisiyle bütün dünyada yaşanan üretim düşüşleri ve lojistik aksamalara artan döviz kuru da eklenince, ham madde ve ara malı tedariki konusunda yaşanan sıkıntılar, imalat sanayini tehdit edecek boyuta ulaştı. Aşırı yükselen emtia fiyatları, son günlerde nerdeyse tüm sektörlerin en önemli problemlerinin başında geliyor. Öte yandan, navlun fiyatlarında %600’lere varan artışlar, tedarik zincirinin üstünde yarattığı baskı, ithalat ve ihracat yapan firmaların beraberinde üreticinin de kabusu haline geldi. Ham madde ve ara malında yaşanan fiyat ve tedarik sorunun üretim maliyetlerine getirdiği aşırı yüke dikkat çeken sanayi piyasasının temsilcileri, önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki zamanda üretimde ciddi aksamalar olacağı görüşünde.

 

“ENDÜSTRİ 4.0 ÖNCÜ OLACAK”

Sektör temsilcileri, problemin çözümü için ham madde ithalatına teşvik verilmesi ve ihracata kısıtlama getirilmesi gerekli olduğu konusunda hemfikir. Ayrıca ham madde ve ara malı üretimi yapacak yeni tesislerin teşvik edilmesi, lojistik hatların deniz, hava ve karayolu olarak çeşitlendirilmesi de sektör temsilcileri tarafından dillendirilen tavsiyeler arasında yer almakta. ASKON İnşaat Sektör Başkanı Kuzey, tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar sanayi üretimi açısından tahammül edilmez bir noktada. Birçok farklı ürün grubunda, geçmiş dönemlerde görülmeyen miktarda bir fiyat yükselmesi görüldüğünü dile getiren Kuzey “Türkiye’nin marka Üstyapı projelerine de ihtiyacı var ve sanayimizin gelecek vizyonu işte o büyük stratejik ham madde üreten sanayi tesislerinden geçiyor. Belki de endüstri 4.0 bunun öncüsü olacaktır.” dedi.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER