KONFOR ALANIMDA NEDEN RAHAT DEĞİLİM ?

Konfor alanından çık! cümlesini son zamanlarda bir hayli sık duymaya başladık.
Hayatlarımıza sinsice dahil olan ve patlayan ne kadar çok  terim ve benzetme  var değil mi ?
Mesela konfor genellikle zihnimizde olumlu çağrışımlar uyandırır. Çünkü; yaşamda kolaylığı,rahatlığı vurgulayan kelimedir.
Zaman zaman hedeflerimizi ve hayallerimizi sıralarken kullandığımız, genişliğine sığındığımız bu kelimeden bizi neden çıkartıyorlar ?
Cambridge sözlüğü, konfor alanını şöyle tanımlıyor ; Kendinizi rahat hissettiğiniz, yeteneklerinizin ve azminizin test edilmediği durum.
Konfor alanı, alıştığımız düzeni koruduğumuz, risk almaktan kaçındığımız  ve kendimizi güvende hissettiğimiz alanlar ve/veya olgular, konfor alanı haline geliyor.
Çocuk, genç, ebeveyn, çalışan veya çalışmayan fark etmiyor. Konfor alanı çıktığınız bir bulutların üzerinden inmediğiniz sürece sizi tatmin eder. Real de yaşadığımız hayatın bize olumlu veya olumsuz getirilerine adapte olabilmek için KONFOR ALANINDAN ÇIK! sloganını bu kadar sık duyuyoruz.
Çünkü konfor alanları doğru yönetilmediği takdirde eğitime, hedef belirlemeye,motivasyona ,yeniliğe engeldir.
Hepimizin konfor alanı var.
Çünkü konfor alanımız aşina olduğumuz yerdir.
Nörobilim araştırmaları, beynimizin belirsizliğe verdiği tepkinin tıpkı hatalara verdiğimiz tepki gibi olduğunu ortaya koyuyor.
Hataların hemen düzeltilmesini istediğimiz gibi belirsizliğinde bir an önce sona ermesini istiyoruz.
Konfor alanından çıkan her birey öğrenme alanına geçiyor demektir. Öğrenme alanında kendimizi yoğun baskı altında hissettiğimizden, yaratıcılığımızı ortaya koyabiliyoruz.
KONFOR ALANIMDAN ÇIKAYIM STRES SAHİBİ OLAYIM İSTİYORLAR DİYORSANIZ;
Pozitif stresi anlatalım, bizi harekete geçiren ,kontrol altına alabileceğimiz ve yaptığımız işte daha iyi performans sergilememizi  sağlayan bu pozitif stresten korkma!
Duygusal zeka uzmanı Harvey Deutschendorf, Fast Company’ de yayınlanan makalesinde konfor alanından çıkmanın 5 faydasını şöyle sıralıyor;

-    Manevi güç
-    Özgüven
-    Değişimlere kolay adaptasyon
-    Yüksek yaratıcılık 
-    Deneme cesareti
Okula başlayan bir çok  çocuk yaz döneminin rahatlığından , baş rolü oldukları konfor alanından çıkamadıkları için huzursuzluk denebilecek zorluklar çıkartıyorlar.
Büyük,küçük fark etmeksizin herkesin manevi güce, özgüvene,adaptasyona,cesarete ve kendiyle barışık olmaya ihtiyacı var.
Bunun farkına varmak için belki de bir hayat planlaması için hayatımızda ki baş rollerle toplanmamız ve konuşmamız gerekebilir. Yapmadıklarımızı yapmak, yaptıklarımızı sınırlandırmak yeni döneme daha hızlı adapte olmamızı sağlayacak. Özellikle çocuklar için bu tavsiyeyi göz önünde bulundurmanızı dilerim.
 Hayat kalitemiz, huzursuzluktan daha az olmasın.
Doğan Cüceloğlu’nun çok güzel bir sözü var . Üstadın kelamının sonrasında yazılacak bir kelamda bulunmaz.

Diyor ki;  Konfor alanı içinde kalın hayat rahat; dışarı çıktığın zaman belirsizlik başlayacak  ve bu tehlikeli … Cesaret ister. Ama için biliyor ki heyecan da orada. İşte bu heyecan önemli, aksi halde bir ölüden farksızsın.

Vesselam…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.