Dünya çapında bin 500’den fazla yükseköğretim kurumunu değerlendiren İngiliz eğitim danışmanlık firması Quacquarelle Symonds (QS), her yıl bölgesel ve ulusal çapta hazırladığı QS Dünya Üniversite Sıralaması verilerini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre 2022 yılı Dünya Üniversite Sıralamasında Sakarya Üniversitesi Türkiye’den sıralamaya giren 21 üniversite arasında yer aldı.
Dünya çapında bin 500’den fazla yüksek öğrenim kurumunu “akademik itibar, fakülte/öğrenci oranı, bilgi aktarımı, uluslararası fakülte ve uluslararası öğrenci oranı gibi 6 kriterde yapılan değerlendirme sonucunda Sakarya Üniversitesi, Dünya Üniversite Sıralamaları 2022 listesinde ilk defa yer aldı.
Hedef İlk 500 Üniversite Arasında Girmek
Sakarya Üniversitesinin Dünya Üniversite Sıralamaları 2022 listesinde ilk defa yer alması üzerine açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan “Dünya genelinde pek çok başarılı üniversitenin yer aldığı uluslararası anlamda eğitim kalitesi, mezun istihdamı, öğretim elemanı kalitesi ve araştırma performansı ölçütlerinin değerlendirildiği bir listede yer almak bizim için gurur kaynağıdır. Önemli bir üniversite sıralaması olan QS’e bu yıl ilk defa girdik. Bu başarıyı aslında birkaç yıldan beri ortaya koyduğumuz bir vizyonun meyvesi olarak görüyorum. SAÜ’nün Dünyanın ilk 1000 üniversitesi arasına girme yürüyüşü devam ediyor. İnanıyorum ki, oluşturduğumuz araştırma muhiti ve iklimi ile ilk 500 üniversitesi arasına girmemiz de çok uzak hedef değildir. Nitelikli akademik yayında 2021’de üçte birlik bir artışla 1142’ya ulaştık. Çeyreklik dilimlerde Q1 artışı da göğsümüzü kabarttı. Yayınlarımızın aldığı atıf 17 binin üzerine çıktı. Akademisyenlerimizin yayınları artık dünyanın en prestijli dergilerinde yayınlanıyor. Bunun yanında Ar-Ge projeleri bakımından da iyi bir konuma geldik. Ulusal ve uluslararası proje sayısında Mart ayı itibariyle 2021’i yakaladık. Yakaladığımız bu ivmeyi artırarak devam ettireceğiz. Üniversite yönetimi olarak akademisyenlerimizin bu kapsamdaki ihtiyaç ve taleplerine çözüm bularak altyapı ve teknolojik kapasitemizi güncelleyerek desteğimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi’nin QS Dünya Üniversiteleri-2022 sıralamasında Türkiye’den listeye giren 21 üniversite arasında yer almasının önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, başarıya katkı sağlayan öğretim elemanlarını ve personeli kutladı.
Sakarya Üniversitesi, geçtiğimiz yıl “World’s Universities with Real Impact (WURI)” sıralamasında Endüstriyel Etki kategorisinde 28’inci; UI GreenMetric Sıralamasında 208’inci olmuştu. Bunların yanı sıra Times Higher Education’ın derlediği ‘Etki Sıralamasında 3 alanda dünya genelinde 101-200 bandına yerleşmiş ve Türkiye’deki üniversiteler arasında da 11 alanda ilk 10’un içerisine girmeyi başarmıştı. Türkiye’den bu sıralamaya giren 20 üniversite daha bulunuyor.
QS Dünya Üniversite Sıralaması
Quacquarelli Symonds (QS)1990 yılında Nunzio Quacquarelli tarafından kurulan, üniversiteler ve öğrenciler için bir dizi ürün ve hizmet sunan lider bir küresel yüksek öğretim şirketidir. Üniversite sıralamasında öncü olarak bilinen, Avustralya, Fransa, Almanya, Hindistan, Malezya, Singapur, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ofislerinde dünya çapında 500’den fazla personel istihdam eden QS, her yıl QS Dünya Üniversite Sıralaması ile ilgili bölgesel ve ulusal sıralamaları üretir. QS’nin misyonu “Dünyanın herhangi bir yerinde motive olmuş insanların eğitim başarıları, uluslararası hareketlilik ve kariyer gelişimi yoluyla potansiyellerini yerine getirmelerini sağlamak” olarak açıklanmaktadır.
Sıralama Kriterleri
QS Dünya Üniversiteleri sıralaması oluşturulurken bir puanlama sistemi kullanılmaktadır. Bu sisteme göre belirlenen 5 alanda verilen puanların toplam puana etkisi farklı oranlarda hesaplanmaktadır. Puanlama sistemine göre, akran denetimi yüzde 40, fakülte/öğrenci oranı yüzde 20, her fakülte için atıf alan akademik alıntı sayısı yüzde 20, mezunların şöhreti yüzde 10, uluslararası öğrenci oranı yüzde 5 ve uluslararası öğretim görevlisi oranı yüzde 5 etki oranına sahiptir.