TL vadeli mevduat, yıllık yüzde 19.50'ye ulaşan faiz getirisi ve stopaj avantajıyla ilgi görüyor. 30 Eylül 2020'de Cumhurbaşkanı kararıyla faiz getirisinden alınan stopaj düşürülmüştü. Buna göre; 1 günden 6 aya kadar olan vadelerde stopaj yüzde 15 yerine yüzde 5, 6 ay ile 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12 yerine yüzde 3 ve 1 yıldan uzun vadelerde de yüzde 10 yerine sıfır (0) olarak uygulanıyor. İndirimler ek bir süre uzatımı olmazsa 31 Mayıs'a kadar geçerli. Bu tarihe kadar açılan hesaplarda indirim uygulanacak.
375 Milyar Boşta Bekliyor
Stopaj avantajını fırsata çevirenler yaklaşık 1.3 trilyon liralık birikimini vadeli mevduatta tutuyor. Buna rağmen bankadaki paraların yaklaşık 375 milyar lirası vadesiz hesaplarda. Parasını vadeli mevduata yatıranların çoğu vadeyi 32-45 gün civarında belirliyor. Bunda bankaların kısa vade için ödediği faizin yüksek olması etkili. 3 aya kadar olan vadeli TL mevduatlarda güncel faizler yüzde 16.25-19.50 aralığında seyrediyor. 6 ay ve 1 yıl vadelerde mevduat faizi yüzde 16.50 seviyelerine iniyor.
Orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcılar için devlet tahvili getirileri mevduata göre daha yüksek seviyede. Bankalar, 1 yıl vadeli mevduata yüzde 15-16 seviyesinde faiz verirken vadesi 1 yıl olan tahvillerde getiri yüzde 19'un üzerinde. Vadesi 2022-2023'e çıkan tahvillerde faiz yüzde 20'ye yaklaşıyor. Bu arada tahvil faiz gelirinde stopaj yüzde 10. Cep telefonunuzdan banka uygulamasını girip yatırım hesabı açarak tahvil alım satımını kolaylıkla yapabilirsiniz.
Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?
Vadeli mevduat hesabı ile kazanç elde etmenin en büyük avantajı risksiz oluşu. Paranızı vadeye koyarken vade bitiminde elinize ne kadar para geçeceğini bilirsiniz. Riskten hoşlanmayan bir yatırımcı iseniz vadeli mevduat hesabı sizin için en ideal yatırım aracı olacaktır.
Mevduat Faiz Oranları
Vadeli mevduat faiz oranları bankadan bankaya değişir. Bu oranlar belli olduğu ve hesaplama yapma olanağınız olduğu için vade bitiminde, bankanın sunduğu faiz oranına göre, elinize ne kadar faiz getirisi geçeceğini bilirsiniz.
Vade Çeşitleri
Her bankanın uyguladığı vade de birbirinden farklı olabilir. Fakat genel itibari ile 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık vadeler uygulanmaktadır. Her vadenin kendine özgü bir faiz oranı olabilir. Bazı bankalar gün üzerinden de vade belirleyebilir.
Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2021, 15:42