Türkiye’de İlk Olan Uygulama Sakarya’da

Sektöründe inevasyon yaparak dikkatleri üzerine çeken, oto beyin doktoru da denilen araç oto beyin tamiri yapımıyla Türkiye de ilklere imza atan Adaotogarage Firma sahibi İhsan Boya; bu defa birikimlerini aktarmak ve sektöre büyük bir değer katmak adına uygulamalı eğitimli usta yetiştirme üniversitesi gibi kurs programını başlattı.

Türkiye’de İlk Olan Uygulama Sakarya’da

Sanayide iyi bir usta, en iyi profesörden kadar önemlidir' diyen Oto Elektronik Uzmanı İhsan Usta; "Gizli cevherleri ortaya çıkartıp, ülkemize toplumumuza ve sektöre kazandırmak için biz bilgilerimizi paylaşmayı hedefledim. Aslına bakarsanız ustalar ve sektör de önemli bilgiler gizlenir, saklanır. Biz ise tüm bilgilerimizi paylaşarak nesilden nesile aktarılmasını ve sektörün gelişmesine değer katmayı planladık. Sanırım bu ülkemiz de ilk olacak diye düşünüyorum. Biz oto beyin doktorları yetiştirmek istiyoruz. Bu bağlam da kurs şeklinde pratik eğitim vererek, bilgimizi paylaşacağız. Bozuk diye atılan parçaları geri döndürüyoruz ve ekonomiye kazandırıyoruz. Bununla birlikte, boş kenarda kalmış, kişileri de ortaya çıkararak, içindeki cevherleri ortaya koyacağız. Buraya çırak olarak gelen kalfa, kalfa olan usta olarak eğitimini burada tamamlayacak” dedi.

“Ne öğrenmek istiyorlar ise alt yapı burada mevcut”

Eğitim alanı ile ilgili bilgi veren Adaotogarage Firma sahibi İhsan Boya: “Burada şöyle bir çalışmamız var. Hem mektepli hem de alaylı yetişebileceği bir alan yaptık. Sadece teknik eğitimle değil de saha da eli diyebileceği iş öğrenebileceği simülasyon alan, burada hem otomotiv arızasını çözmeyi öğrenecekler hem de proje okumayı öğrenecekler. Bunun yanında ayrıca burada araba tamiratı yapıp para kazanmayı öğrenecekler. Çünkü merkezimizde, işinin ehli düzgün ustalar yetiştiriyoruz. Bunun başlangıcını 1 ay önce yaptık. Okulların en iyi öğrencileri meslek otomotiv üzerine eğitim alanlar burada hem teknik eğitim alıyor hem de otomotiv güncel eğitim arızalarına çözüm üretebiliyorlar. Piyasa'nın açığı bu bilgi saklanıyor, biz bilginin saklanmadığı bir merkez kurduk, ne öğrenmek istiyorlar ise alt yapı burada mevcut. Günümüzün bütün teknolojilerinin eğitimleri burada hazır, yakında online eğitim sitesi kuruyoruz, bunun çalışmaları da devam etmektedir.

Burası; ARGE Merkezi ile Türkiye’de tek

ARGE Merkezlerini hazır hale getirdiklerini tekrarlayan İhsan Usta; “Burada; yeniliğe açık kişilerin ARGE projelerine destek verebileceğimiz bir merkez de oluşturduk. Yeni şirket açılışını kurduk; ARGE tek firmasını açtık şuanda 3 bölüm olarak görev yapıyoruz. Buranın giriş katında Normal Uygulama Alanı, Arıza Çözüm Merkezi ve Yazılım Çözüm Merkezi bulunmaktadır. Merkezimizin ikinci katında ise; Eğitim ve Pazarlama, Kafeterya, Sergi Salonu ve Simülatör alanından oluşturmaktadır. Burada; farklı bir düzen oluşturuyoruz. Bunun başka bir yerde daha emsali yok. Türkiye’de bunun daha emsali de hiçbir yerde kurulmadı. Hatta sanayi içinde de kurulmadı. Sanayide tek başına bunu yapan Türkiye’de bir ilk firmayız. Sanayi odalarının bile cesaret edemeyeceği şeyi biz Sakarya’da tek başımıza yaptık. KOSGEB, ARGE ve İŞKUR personelinden kuruluşundan her türlü desteği vermektedir. Yakında Milli Eğitimden de onay aldıktan sonra hocalara da ders vereceğiz. Meslek dalındaki öğrencilere ders verecek hocaları biz burada yetiştireceğiz. Bizim buradaki en büyük avantajımız o olacak şuan da milli eğitimde protokolümüz şu olacak; ‘Her okula her bir teşkilatı kurmak yerine, bire bir işin sahasındaki kişiyi burayı okulların ARGE merkezi olarak anlaşacağız. Yani herkes gelip burada uygulamasını ve idmanının da yapabilecek yani herkes burada çalışmayı ve yeni teknolojiyi görebilecek. ‘Online eğitim sisteminde üyelikler olacak yakında patlatacağız.”

Burasını aynı zamanda Sanayi Müzesine çevirmek gibi de hayalimiz var

Arızalanmış veya atıl durumda kalmış 7-8 bin TL'lik araç beynini 1500-2000 TL'ye bitirdiklerini ifade eden İhsan Usta; “Vatandaşın cebinde parası kalacak ve ithalatın da önüne geçerek, ülke ekonomisine değer katıyoruz. Çatı katımız geri dönüşüm tesisi oluyor. En ufak entegreden en büyüğünü burada işliyoruz" şeklinde konuştu.

“Elektrikli aracın servisine bile hazırız”

Elektrikli otomobil içinde çok önemli ve iddialı konuşan İhsan Boya; “Biz elektrik araçlarla ilgili eğitimlerimizi almış bulunmaktayız. Teknik alt yapımız da hazır. Şuanda vereceğimiz eğitimde elektrikli otomobil eğitimi de olacak bu işe merak duyanların alt yapısını geliştirebileceği bir ortamımız da hazır durumdadır. Ayrıca; elektrikli aracın servisine bile hazırız. Yerli ve milli sermayemiz ve aracımıza da değer katmaya varız. Hepimiz milli otomobilimize sahip çıkmalı ki döviz açığımız kapansın. Elektrikli araçların elektronik kısmı olarak alt yapımız hazır. Ben işimi öğretmekten zevk alıyorum. İmkanlar dahilinde 50 personele çıkmayı hedefliyoruz. Şu an 25 personel ile hizmet ediyoruz. Geleceğin ustaları buradan yetişecek. Hiç bir şey veremezsek bile ahlakı kültürü karakteri güzel olan ustalar yetiştireceğiz" dedi.

“Valimizin Yanımızda olması bize onur verir”

Sakarya’nın İstanbul ile Ankara arasında yer alan önemli bir şehir olduğunu vurgulayan İhsan Boya; “Memleketimize kattığı değer meslekten kazandığımız katma değerden daha yüksek. Şehrimize şehir dışından gelen bir çok müşterimiz de var. Burada bir kişinin bile arızasını çözmek Adapazarı'nın ismini yükseltmeye katkı sağlıyor. Buda bir sanayi turizmdir. Buda, şehir dışındaki araç sahiplerini memleketimize getirebilmek için bir sebeptir. Sakarya Valimiz sayın Çetin Oktay Kaldırım beyin çalışmalarını özellikle takip ediyoruz. Valimiz memleketimiz için baya faydalı işler yapıyor ve bunu sanayide de bir tık ileri götürebilmek için katkılarını bekliyoruz. Valimizin Yanımızda olması bize onur verir. Sanayi turizmimizi de geliştirmek istiyoruz. Buna alt yapımız müsait bu tür bir ekip kuruyoruz. Şehir dışına da arıza çözülmemiş diye yollamaktan ise başka şehirlerin çözülememiş arızalı araçları getirerek sanayi turizmini de geliştireceğimizi düşünüyoruz. Memleketimiz bunu taşıyabilecek güçte bu süreçte herkesin elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu doğuşu tek başıma yaptım ama başkalarının da eli değerse daha etkili olacağını düşünüyorum. Biz buraya Sayın valimiz Çetin Oktay Kaldırım’ı çalışma kampımıza özel olarak davet ediyoruz” dedi.

“Gençlerimiz; ‘artık biz otomotivci olacağız’ diyorlar”

Çocuklar sanayiyi daha önceden cezalandırma alanı olarak gördüklerini ifade eden İhsan Boya; “Babalar, çocuklarına ‘Okumazsan seni sanayiye veririm’ kelimesini yıllar önce bir açık ceza evi olarak görünüyordu. Şuan da günümüz teknolojisi bilgisayar ve teknoloji üzerine yoğunluk olduğu için sanayi de bu şekilde bir mekân görmeleri onların dikkatini çekiyor. Eğitim için gelen gençler için, ilk sorduğumuz soru şuydu? ‘Hangi mesleği yapacaksınız’ dediğimizde ilk gün sorduğumuzda farklı farklı mesleklerden cevap aldık. Üçüncü gelişlerinde ise sorduğumuzda ise hepsi ‘biz elektronikçi olacağız. Biz otomotivci olacağız. Biz bilişimci olacağız’ diyerek, sektörüne dönmeye karar verdiler. Biz burayı, gençlerimizin sanayiyi sevebilecekleri bir mekân olarak görüyoruz. Gençlerimiz; buraya geldiklerinde pişman olmayacaklar” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER