TÜRK KİMLİĞİ - 7 (Son)
Anayasa, Atatürk ve Türkeş'e Göre Türklük
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 90’ına yakın kesiminin öz kimliği Türklüktür. Buna rağmen, Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes, Anayasa’ya göre de Türk kabul ediliyorsa yani ırk, memleket, bölge, etnik kimlik veya soy referans alınmıyorsa, sorun nerededir? Diyelim ki, 80 milyon insanın 10 milyonu kendisini Türk kabul etmiyor. Bu 10 milyon insanın hatırını kırmamak için Türk milli kimliğini terk etmek mi gerekir?
Türkiye’de halkın adına Türk Milleti diyen anlayış Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi olan Türk Milliyetçiliğinden ileri gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devlettir. Ulus devletlerde milletin adı da tektir.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti anayasası geçerlidir ki bu anayasaya göre vatandaşlık bağı esastır. Yani Anayasamızın dediği gibi "Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür". (1982 Anayasası 66. Madde) Eğer ırk esas alınmış olsaydı Kürt, Laz, Çerkez gibi çeşitli etnik kökenden olan vatandaşlarımız bu ülkede azınlık olarak tanımlanırdı ama durum böyle değil. Her etnik gruptan vatandaşımız bu ülkede Türk olarak tanımlanmakta ve her mevkiye gelebilmektedir. Bu nedenle anayasamızı ve Türk Milliyetçiliğini ırkçılıkla suçlamak tam bir art niyettir. Türk Milliyetçileri eğer ırkçı olsaydı zamanında Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı olmasına, zamanında Mehmet Aurelio’nun Türk Milli Futbol takımında oynamasına veya zamanında Elvan Abeylegesse’nin milli atlet olmasına karşı çıkardı.
Bakınız rahmetli Mustafa Kemal Atatürk ne diyor: Zengin bir hâtıra mirasına sahip bulunan, beraber yaşamak hususunda müşterek arzusunda samimi olan ve sahip olunan mirasın korunmasına beraber devam hususunda iradeleri müşterek olan insanların birleşmesinden meydana gelen cemiyete millet namı verilir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir. Görüldüğü gibi anayasamızda olduğu gibi Atatürk'ün de millet tanımında ırk tek referans olarak alınmamıştır.
Bakınız rahmetli Alparslan Türkeş ne diyor: Türklüğü benimseyen ve Türk Milleti’ne, Türk Devleti’ne hizmet aşkı taşıyan herkes Türk’tür. Burada da görüldüğü gibi anayasamız ve Atatürk'te olduğu gibi Türkeş'in de millet tanımında ırk tek referans olarak alınmamıştır.
Türk Milliyetçiliği ve Türk milli kimliğinin gerçek anlamı her türlü vasıta ile Türk Milleti'nin tamamına yeniden anlatılmak zorundadır. Çünkü gerek açılım adlı o kapkara süreçte gerekse de yıllardır yapılan ırkçılık, kavmiyetçilik suçlamalarıyla bu değerler zarar görmüştür. Bizi biz yapan bu değerler gerçek anlamıyla Türk Milleti'nin ekseriyetine benimsetilmediği sürece Türk Milleti'nin ve Türk Devleti'nin parçalanması sürecinin önüne geçilemeyecektir. Etnik kökeni, dini inancı, mezhebi, memleketi, soyu, ırkı, rengi ne olursa olsun hiçbir ferdi ihmal etmeden 7’den 70’e bütün Türk Milleti’ni bir potada, ortak paydada birleştirecek bir bakış açısı geliştirilmelidir. Bu ortak payda için referans noktamız ise Büyük Atatürk’ün “Diyarbekirli, Vanlı, Erzurumlu, İstanbullu, Trabzonlu, Trakyalı ve Makedonyalı hepsi bir ırkın evlâtları, hepsi aynı cevherin damarlarıdır.” sözleri olmalıdır.
"Türk Kimliği" isimli yazı dizimiz bitmiştir. Takip edenlere teşekkürlerimi sunarım.
NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!
TANRI TÜRK'Ü KORUSUN VE YÜCELTSİN!
ALLAH'A EMANET OLUN...
TÜRK KİMLİĞİ - 7 (Son) 'Anayasa, Atatürk ve Türkeş'e Göre Türklük'
- 01 Şubat 2017, 22:42
- 21